Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kristus král jako odraz lidské křehkosti i velikosti

  Na závěr nedělní bohoslužby jsem se všemi zpívala kánon: "Kristus vítězí, Kristus kraluje, Kristus, Kristus vládne všem". Mám ten nápěv velmi ráda, protože je současně vyznáním víry i nadějí. Ale až nyní mi dochází, že je vlastně obrovským paradoxem v odrazu našeho života a světa.

  Když se dívám kolem sebe, celé to vypadá, že Kristus nevítězí, nekraluje a už vůbec nevládne všem. Politická scéna složená z více či méně odmítaných představitelů toužících po moci a penězích; dav házející vejce po prezidentovi; nejasnost pravdy v otázce dění na Ukrajině; lidé umírající rukou rodinných příslušníků... to jsou jen velké střepy zrcadla odrážející naší realitu. V malých střípcích jsou pak jednotlivci trpící samotou, odmítnuti ostatními; nemocní a umírající; děti bez jednoho z rodičů; a pak chudoba mnohých, často spojená s nezaměstnaností nebo pocitem, že nejsem milován. Kladu proto sama sobě otázku, kde v tom všem je Kristus, kterého vyznávám jako Krále. A tak hledám.

  Už od počátku církev hledala odpověď na výzvy reality, tak jako jako já nyní, protože lidské společenství a člověk jako takový nebyl nikdy lepší ani horší (tedy až na jednotlivce v obou skupinách). Hodně si to teď zjednoduším, a vám, čitatelům, se tímto omlouvám.

  V pohledu na člověka v učení katolické církve najdeme jak pojmenování sedmi smrtelných hříchů člověka (pýcha, lakomství, závist, hněv, smilstvo, nestřídmost a lenost), stejně jako sedmi cností (pokora, štědrost, přejícnost, mírumilovnost, cudnost, střídmost a činorodost). Obě kategorie působí jako extrémy, které v nás mohou navodit pocit černobílého vidění. Tedy buď to jsem pyšný (pýcha je definována jako touha po vyšší atraktivitě a důležitosti než mají ostatní; dá se také vyjádřit jako: nadutost, domýšlivost, vyvýšenost, přehnaná sebeúcta, nerozumná nadřazenost kvůli kráse, bohatství, postavení ve společnosti nebo nadání) nebo pokorný (jde o skromné chování, nesobeckost, respekt, důvěru v očekává; je to pocit, kdy si člověk uvědomuje vlastní nedokonalost či závislost na vyšších požadavcích, která vyrůstá z pocitu vlastní slabosti a nedokonalosti vzhledem k požadavkům vyšších bytostí, tj. Boha). Nebo jsem závistivý (závist vzniká tehdy, kdy určitá osoba vášnivě touží po majetku nebo vlastnostech druhé osoby, která může vyústit v poškozování druhé osoby, ke krádeži, nebo k sabotáži), čehož opakem je přejícnost, tedy laskavost, lidskost, obdiv, charita, soucit, přátelství bez předsudku a bez příčiny. Mohli bychom tak pokračovat, cnost x hřích, ale odpověď stejně nedostaneme. Pojmenování lidských slabostí a dokonalosti nestačí. Domnívám se, že vše je skryto v lidských mohutnostech - víře, lásce a naději na jedné straně, a touze po pokračování sebe (sexu), po moci a po bohatství na straně druhé. Černobílé vidění není možné. Vždy se budeme setkávat s lidskými slabostmi - v církevním pojmenování "hříchy", stejně jako se snažit o něco "velkého", dokonalého, úplného - tedy cnosti. Řešení je někde uprostřed, ve vyváženosti obou extrémů.

  Takže jdu o krok dál. Být člověkem, lidství, lidskost stejně jako hřích a cnost vysvětluje realitu pouze částečně. Musím tedy nasměrovat svůj pohled na Ježíše, kterému současně přiznávám titul Kristus. Co vidím? Muže, syn svobodné matky Marie a Boha. Tesaře a učitele. Muže, který byl ukřižován a jehož tělo bylo uloženo do cizího hrobu. V co věřím? Že Ježíš byl Boží syn. Že jeho smrt nebyla koncem a že přinesla spásu a naději každému jednotlivci, tedy i mě. Že ukřižovaný a mrtvý Ježíš je výzvou pro můj život, pro život každého člověka. Výzvou, která přináší naději, žije ve víře a realizuje se v lásce.

  Myslím, že jsem nalezla odpověď. Vždy když miluji - sebe a bližního, když dávám a přijímám, když konám dobro, otvírám prostor Bohu. Tehdy se stává Ježíš, Boží syn, Králem. On, ukřižovaný, je Pánem a Králem nad realitou. Ale realita se odehrává skrze mne a skrze tebe, skrze lidství. Vlastně jsem neobjevila nic nového. V roce 1925 papež Pius XI. ve své encyklice Quas primas vyhlásil slavnost Ježíše Krista Krále jako oficiální svátek, který se poprvé slavil na poslední říjnovou neděli roku 1926. Piux XI. chtěl tímto svátkem zdůraznit, že státní správa nemá podle nauky katolické církve právo rozhodovat o záležitostech, které přísluší Bohu – tj. především v oblasti etiky a důstojnosti člověka. A to nejen proto, že královský titul připisovaný Ježíši Kristu má svůj původ v evangeliích Nového zákona, kde je takto Ježíš na vícero místech představován jako dlouho očekávaný král, mesiáš, je vyjádřením vlády, kterou věřící křesťan přiznává Ježíši Kristu nad svým životem. Lidská křehkost totiž v Ježíši Kristu nalézá svou důstojnost.

 

Autor: Irena Duchoňová | neděle 23.11.2014 18:50 | karma článku: 14,89 | přečteno: 391x
  • Další články autora

Irena Duchoňová

Svíčkonoce

Už řadu let mě Vánoce přivádějí k šílenství. Vždy se něco stane. Trapasy a hádky jsou častější součástí těchto dní než šupiny z kapra. Přesto mám stále iluzi, že když bude dost cukroví, kapřích řízků a bramborového salátu...

27.12.2016 v 18:22 | Karma: 15,05 | Přečteno: 483x | Diskuse| Osobní

Irena Duchoňová

Příměstský tábor pro dospělé

K myšlence příměstského tábora pro dospělé mne inspirovalo letošní léto, reps. dlouhé dva měsíce prázdnin, kdy nemohu mít dovolenou a přes to musím zajistit péči o dceru.

24.8.2016 v 23:11 | Karma: 15,08 | Přečteno: 359x | Diskuse| Osobní

Irena Duchoňová

Teorie tygra v našich rodinách

Nemám ráda recenze na filmy. Většinou mě odradí a pak už na film vůbec nejdu. Nebo naopak povzbudí ke zhlédnutí a samotný film přinese zklamání. A navíc se do kina dostanu jen zřídka, a obvykle na nějakou disneovku. Jenže...

1.7.2016 v 1:29 | Karma: 13,82 | Přečteno: 574x | Diskuse| Osobní

Irena Duchoňová

Trápím se, trápím... a ERU na mé obavy nedbá a nemůže jinak.

Vím, že jsem mimo kontext. Společenský. Politický. Náboženský. Nezajímají mě poslední týden migranti, prezident a ani nadcházející volby. Ale nemůžu si pomoct, už pár měsíců žiju něčím jiným...

1.5.2016 v 23:23 | Karma: 19,47 | Přečteno: 597x | Diskuse| Osobní

Irena Duchoňová

Kokosy na sněhu?

Nemůžu si pomoct, musím se podělit. Jen co jsem zapla počítač a otevřela facebook, blikla na mne zpráva od kamarádky: "Hele sleduj! Tohle zveřejnili na iDnes a diskuze je bomba. Už první přispěvek mě rozsekal!"

15.10.2015 v 9:48 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 548x
Jsem jaká jsem a ráda se učím novým věcem. Baví mě žít život. A jako maminka jsem nejspokojenější.

Seznam rubrik